DANTŲ PROTEZAVIMAS

Dantų protezavimas

Tai yra restauracinės odontologijos sritis, susijusi su prarastų dantų ir jų struktūrų atstatymu dirbtinėmis medžiagomis. Dantų protezavimas yra reikalingas netekus vieno ar daugiau dantų, ar esant didelės apimties struktūriniams dantų vainikų pažeidimams, sukeltiems ėduonies, dilimo procesų ar traumų. Galutinės restauracijos daugiausia gaminamos iš įvairių rūšių biokeramikinių medžiagų, kurios savo savybėmis yra panašios į natūralų dantį (pvz., stiklo keramika, cirkonio oksido keramika, lauko špato keramika ir kt.). Laikinos restauracijos ir plokštelės tipo protezai gaminami iš įvairių rūšių plastmasės ruošinių.

 

Kodėl reikalingas?

 

Laiku atliktas kokybiškas dantų protezavimas padeda išvengti tam tikrų nepageidaujamų pokyčių burnoje, tokių kaip dantų poslinkiai ir sąkandžio deformacijos, ar žandikaulio kaulo nykimas. Be to, užtikrinamas tolygus kramtymo jėgų pasiskirstymas ir funkcionalumas, atstatomas dantų lanko vientisumas, estetinis vaizdas, prailginamas pažeistų dantų gyvavimo laikas burnoje.

Kaip vyksta dantų protezavimas? 

 

Šis procesas susideda iš tam tikrų etapų.

 

Konsultacija: 

 

Pacientas yra išsamiai ištiriamas, gydytojas padeda pasirinkti optimaliausią situacijos sprendimo būdą, sudaro gydymo planą.

 

Šypsenos dizainas: 

 

Atliekant didelės apimties dantų protezavimą, ypač priekinių dantų, sukuriamas skaitmeninis šypsenos dizainas. Laboratorijoje modeliuojamas būsimų restauracijų maketas, kurį iš laikinų medžiagų galima perkelti pacientui ant dantų ir įvertinti.

 

Dantų paruošimas protezavimui: 

 

Pažeisti dantų paviršiai yra atstatomi plombinėmis medžiagomis, dantys šlifuojami. Skaitmeniniu būdu arba specialiomis atspaudinėmis medžiagomis užfiksuojama erdvė, kurioje bus kuriamas protezas, paruošiamos laikinos restauracijos.

 

Restauracijų matavimas ir klijavimas:

 

Laboratorijoje paruoštos galutinės restauracijos yra matuojamos, įvertinamas jų estetinis vaizdas, funkcionalumas. Esant nepriekaištingam tikimui jos klijuojamos prie paruoštų dantų paviršių.

 

Restauracijų priežiūra: 

 

Protezuotais dantimis būtina kruopščiai rūpintis, naudoti dantų ir tarpdančių šepetėlius, siūlą, periodiškai lankytis pas odontologą ir burnos higienistą.

Kas tai? 

 

Tai plonos dantų restauracijos, specialiu būdu klijuojamos prie dantų ir paslepiančios jų spalvą, formą ar estetiškai netinkamą poziciją burnoje. Dantų laminatės paprastai rekomenduojamos pacientams, kurių netenkina esama dantų forma, dydis, spalva ar senos restauracijos, ypač priekinių dantų srityje. Laminates galima gaminti tiek ant vieno, tiek ant daugiau dantų, kruopščiai priderinant medžiagų, iš kurių jos gaminamos, optines savybes prie natūralių dantų. Laminatės būna dviejų rūšių: keramikinės ir kompozitinės. Keramikinės laminatės yra individualiai pritaikytas plonas keramikos sluoksnis, pasižymintis aukščiausiomis estetinėmis savybėmis, dideliu tvirtumu ir ilgaamžiškumu. Kompozitinės laminatės, gaminamos iš to pačio kompozito, naudojamo ir kitoms dantų plombinėms restauracijoms, yra pigesnės, tačiau silpnesnės ir mažiau atsparios spalviniams pokyčiams nei keramikinės laminatės.   

 

Kokia yra šios procedūros eiga? 

 

Pirmiausia išsamios konsultacijos metu yra aptariami paciento lūkesčiai, individuali situacija ir galimybės. Užregistruojami specifiniai biometriniai paciento parametrai, atliekamos fotografijos, siekiant sukurti individualų skaitmeninį naujos šypsenos dizainą, kuris sekančio vizito metu yra pristatomas pacientui. Dalyvaujant dantų technikų laboratorijai paruošiamas pagal patvirtintą šypsenos dizainą sukurtas modelis, kuris yra tarsi būsimų restauracijų eskizas. Kito vizito metu dantys yra ruošiami laminatėms. Dažniausiai juos reikia šlifuoti, tačiau viskas priklauso nuo individualios situacijos. Procedūrų metu paprastai atliekamas nuskausminimas vietiniais anestetikais. Nušlifavus dantis imami atspaudai ir pritaikomos laikinos laminatės, kol bus gaminamos keramikinės laminatės. Paruoštos galutinės restauracijos yra matuojamos ir, esant nepriekaištingam tikimui ir estetiniam vaizdui, klijuojamos prie dantų. Taigi visą procesą sudaro keturi arba penki vizitai. Atliekant padengimą kompozitinėmis laminatėmis, reikia mažiau vizitų, tačiau šie yra ilgesni.   

 

Kokia yra dantų laminačių priežiūra?  

 

Norint išlaikyti puikiai atrodančią šypseną, būtina periodiškai lankytis pas odontologą ir burnos higienistą bei nuolat tinkamai naudoti dantų ir tarpdančių šepetėlius, siūlą. Dantų laminatėmis reikia rūpintis kaip savo dantimis, siekiant jas išlaikyti kuo ilgiau.

Vienas dažniausių būdų, kaip atkurti jau prarastus dantis – protezavimas ant implantų.

 

Kokia yra šios procedūros eiga? 

 

Praėjus nustatymam laiko terminui po implantacijos ir implantams prigijus yra atliekamas jų protezavimas. Skaitmeniniu būdu arba atspaudinėmis medžiagomis užfiksavus implantų pozicijas pradedamas kurti pasirinktos rūšies protezas. Papildomų vizitų metu, jeigu reikia, atliekami pamatavimai ir pagamintas protezas tvirtinamas ant implantų.

 

Kaip prižiūrėti dantų implantų protezus?

 

Kaip ir natūralius dantis, taip ir dantų implantų protezus reikia tinkamai prižiūrėti namuose bei reguliariai lankytis pas odontologą, norint išsaugoti jų funkciją ir išvengti apie implantą esančių audinių uždegimo. Taigi valymas dantų ir tarpdančių šepetėliais bei siūlu vis tiek yra būtinas. Atlikus įsukto implanto protezavimą kiekvienam pacientui sudaromas individualus dantų, dantenų ir implantų priežiūros planas.   

Kai kuriais atvejais dėl tam tikrų priežasčių į trūkstamo danties vietą negalima įsukti danties implanto todėl ant gretimų dantų tvirtinami tiltiniai protezai.

 

Procedūros eiga:

 

Pacientas yra išsamiai ištiriamas, gydytojas padeda pasirinkti optimaliausią situacijos sprendimo būdą, sudaro gydymo planą. Skaitmeniniu būdu arba specialiomis atspaudinėmis medžiagomis užfiksuojama erdvė, kurioje bus kuriamas protezas. Laboratorijoje paruoštos galutinės restauracijos yra matuojamos, įvertinamas jų estetinis vaizdas, funkcionalumas. Esant nepriekaištingam tikimui jos tvirtinamos ant gretimų dantų, esančių šalia trūkstamo danties vietos paviršių.

 

Restauracijų priežiūra: 

 

Protezuotais dantimis būtina kruopščiai rūpintis, naudoti dantų ir tarpdančių šepetėlius, siūlą, periodiškai lankytis pas odontologą ir burnos higienistą.

Pažeistų dantų vainikų struktūros atkūrimui taikomi naujausi biomimetiniai principai, padedantys išsaugoti likusius sveikus audinius ir gyvybingumą bei atkurti natūralaus danties funkciją ir biomechaniką. Priklausomai nuo to, kiek danties struktūrų yra prarasta, naudojami tam tikrą danties dalį dengiantys užklotai, įklotai, laminatės arba vainikėliai.

 

Šios restauracijos skiriasi savo apimtimi: įklotai ir užklotai naudojami krūminių ir prieškrūminių dantų vainikų vidutinių ar didelių struktūrinių defektų atkūrimui. Vainikėliai, perdengiantys visą danties paviršių, naudojami tais atvejais, kai šoninių ir priekinių dantų nebegalima atkurti paprastesniais būdais.

Bedančių žandikaulių protezavimui taikomi:

 

Išimami plokšteliniai protezai, kurie atkuria tik dalį kramtymo jėgos, todėl jais yra sunku kramtyti kietesnį maistą. Kramtymo metu protezas gali spausti ir traumuoti burnos gleivinę, judėti. Dauguma žmonių geba susidoroti su išimamų protezų keliamais apribojimais, tačiau daliai taip ir nepavyksta.

 

Ant dantų implantų tvirtinami protezai yra patogesni bei atkuria didelę dalį kramtymo jėgos. Šio tipo protezų parinkčių yra ne viena: ant dantų implantų tvirtinami plokšteliniai protezai, segmentiniai tiltiniai protezai arba pasagos tipo tiltiniai protezai.

Atliekant didelės apimties dantų protezavimą, ypač priekinių dantų, specialaus 3D intraoralinio skenerio pagalba nuskenuojama paciento burna ir padaromos profesionalios šypsenos nuotraukos. 

 

Vaizdus perkėlus į specialią kompiuterinę programą, kartu su pacientu sukuriamas skaitmeninis šypsenos dizainas taip suteikiant galimybę dar prieš gydymo pradžią pamatyti galutinį rezultatą ateityje. Laboratorijoje modeliuojamas būsimų restauracijų maketas, kurį iš laikinų medžiagų galima perkelti pacientui ant dantų ir įvertinti būsimą rezultatą.

Šoninio danties hibridinės keramikos restauracija €450

Šoninio danties cirkonio oksido/stiklo keramikos restauracija €500

Priekinio danties cirkonio oksido/stiklo keramikos restauracija €600

Individualiai sluoksniuota lauko špato keramikos laminatė €750

Pavienė priekinio danties cirkonio oksido/stiklo keramikos restauracija (sudėtingas atvejis) €800

Šoninės srities implanto cirkonio oksido restauracija €670

Šoninės srities implanto cirkonio oksido ir stiklo keramikos hibridinė restauracija €750

Priekinės srities implanto cirkonio oksido restauracija €770

Priekinės srities implanto cirkonio oksido ir stiklo keramikos hibridinė restauracija €850

Pavienė priekinės srities implanto cirkonio oksido ir stiklo keramikos hibridinė restauracija (sudėtingas atvejis) €900

Moderni klinika, kurioje rasite savo gydytoją odontologą.

lt_LTLT