PERIODONTOLOGINIS GYDYMAS

Periodontologinis gydymas

Rūpinantis burnos sveikata dėmesį atkreipti reikia ne tik į danties emalio vientisumą, ėduonies prevenciją bei gydymą, bet ir dantenų ir prie dantų esančių kaulų būklę.

Negydomos periodontologinės ligos gali lemti net visiškai sveikų, niekuomet neplombuotų dantų praradimą, tačiau tinkamai prižiūrint burnos ertmę esant šioms lėtinėms ligoms galima pasiekti puikių rezultatų ir gyventi visavertį gyvenimą.

Periodontitas – lėtinė infekcinė liga, kurią sukelia ant dantų paviršių susikaupusios apnašos. Dantų apnašose esančios bakterijos aktyvina žmogaus imuninę sistemą bei paskatina apie dantis esančio kaulo irimą. Periodonto ligos yra itin plačiai paplitusios – iki 70 proc. suaugusiųjų gali turėti įvairaus sunkumo periodontito požymių.

Periodontito požymiai:

Pradinėse stadijose periodontito eiga yra beveik besimptomė. Lengvos formos periodontitas pasireiškia dantenų kraujavimu, dantenų padidėjimu ir paraudimu. Rūkantiems asmenims pirminiai periodontito požymiai gali nepasireikšti, nes rūkymas mažina kraujavimą iš dantenų ir maskuoja dantenų spalvos pokyčius. 

Ligai progresuojant pasireiškia vėlyvieji ligos požymiai – dantų paslankumas, pūliavimas iš dantenų, dantų migracija. Periodontitas yra pagrindinė dantų netekimo priežastis ir laiku nediagnozuota periodonto patologija gali turėti neigiamos įtakos ne tik burnos sveikatai bet ir visam organizmui, nes didėja reumatoidinio artrito, aterosklerozės, infarkto ir kitų patologinių būklių rizika. 

Periodontito gydymas

Pirmas gydymo etapas:

Pradinio (nechirurginio) periodontologinio gydymo metu nuo dantų paviršių nuvalomi susikaupę akmenys ir apnašas. Dažniausiai procedūra atliekama per vieną arba du vizitus. Procedūros metu naudojama vietinė nejautra. Po procedūros skiriamas specialus antiseptinis skalavimo skystis ir suteikiamos individualios higienos instrukcijos. Po pradinio periodontologinio gydymo dantenų uždegimo požymiai ima nykti – sumažėja dantenų kraujavimas ir dantenų patinimas. 

Praėjus 6-8 sav. po pradinio periodontologinio gydymo, atliekamas kontrolinis vizitas, kurio metu matuojamas periodontologinių kišenių gylis ir vertinami gydymo rezultatai. Jeigu nustatoma, kad išliko gilios (>5 mm) periodontologinės kišenės, pacientassiunčiamas gydytis toliau. Lengvos formos periodontito gydymui neretai užtenka nechirurginio periodontologinio gydymo. Visgi, sunkia periodonto patologija sergantiems asmenims dažnai reikalingas chirurginis periodontologinis gydymas.

Antras gydymo etapas:

Chirurginis periodontologinis gydymas vadinamas lopo operacija. Šios procedūros metu pašalinami giliai po dantenomis esantys akmenys bei pažeisti dantenų audiniai. Procedūros metu dantenos adaptuojamos siūlėmis. Lopo operacija atliekama su vietine nejautra, todėl procedūra yra neskausminga. Po procedūros galimas nedidelis diskomfortas operacijos srityje, kuris dažniausiai praeina per 24 val. 

Trečias gydymo etapas:

Tai palaikomasis gydymas, kuriuo siekiama išvengti ligos atsinaujinimo ateityje. Susirgus pakartotinai, liga greitai progresuoja, o gydymas tampa sudėtingesnis. Šio gydymo etape rekomenduojama gydytojo stebėsena, reguliariai atliekama profesionali burnos higiena bei burnos ertmės imuniteto stiprinimas.

Procedūra, kurios metu pašalinami audiniai apie dantį siekiant sukurti priėjimą kokybiškam danties plombavimui ar protezavimui. Jeigu dantis nulūžo giliai po dantenomis, procedūros metu atliekama dantenų krašto korekcija ir atidengiami sveiki danties audiniai.

Procedūros eiga:      

Gydymas atliekamas taikant vietinę nejautrą. Procedūra užtrunka apie 45 min. Atsižvelgiant į pažeidimo apimtį, procedūros metu pašalinami dantenų audiniai bei, esant poreikiu, atliekamas kaulo kontūravimas. Procedūros pabaigoje dantenos adaptuojamos siūlėmis. Procedūros rezultatas – atidengiama daugiau sveiko danties audinių, o dantenoms suteikiama natūrali forma.

Ką reikėtų žinoti po procedūros?

Po procedūros galima tikėtis nedidelio diskomforto operacijos srityje, kuris dažniausiai praeina per 24val.

Procedūros trukmė 60 – 90 minučių.

Kiuretažas (1 danties) 39 €

Ketvirčio lopo operacija 200 €

Lopo operacija vieno žandikaulio srityje 200 €

Sudėtinga lopo operacija vieno žandikaulio srityje 250 €

Danties klinikinio vainiko prailginimas 99 €

Dantenų recesijų plastika 330 €

Dantų įtvėrimas (1 danties) 60 €

Danties šaknies amputacija 110 €

Palaikomasis periodontinis gydymas 110 €

Dantų įtvėrimas stiklo pluošto juostele 200 €

Moderni klinika, kurioje rasite savo gydytoją odontologą.

lt_LTLT