VAIKŲ DANTŲ GYDYMAS

VAIKŲ DANTŲ GYDYMAS

Dėmesys vaikų burnos būklei mums ypač svarbus nuo pat pirmojo dantuko sudygimo. Tikime, jog išvengti didesnių burnos sveikatos problemų vyresniame amžiuje labiausiai padeda anksti išmoktos pamokos, kaip teisingai prižiūrėti dantis namuose ir susidraugavimas su SAVO dantukų fėja dar vaikystėje.

Darome viską, kad, bendradarbiaudami su tėvais, padėtume mažiesiems įveikti nerimą sėsti į odontologo kėdę ir didžiuojamės, kad labai dažnai susidraugaujame net su labiausiai bijančiais mažaisiais pacientais.

Tais atvejais, kuomet vaikų burnos sveikatos problemos didelės, o odontologų baimės įveikti taip ir nepavyksta, gydymą galima atlikti ir su narkoze, taikoma profesionalios anesteziologų komandos.

Kuo svarbus vaiko pirmasis vizitas?

Gydytojas veidrodėlio pagalba apžiūri ir įvertina pirmuosius dantukus. 

Mažasis pacientas pradeda apsiprasti su nauja dar nematyta vieta ir joje esančiais daiktais. 

 

Tėvams šis apsilankymas yra svarbus žiniomis, kuriomis pasidalina gydytojas odontologas apie pieninių dantų priežiūrą namuose ir dantų ligų profilaktiką odontologo kabinete. 

Visiškai normalu yra nežinoti kaip taisyklingai reikia prižiūrėti dantis, jiems nepakenkiant, todėl mes ir esame čia, kad padėtumėme atsakyti į jums svarbius klausimus.

Pigiausias būdas kuo ilgiau išlaikyti sveikus dantis

 

Kruopšti ir rūpestinga kasdienė burnos higiena – prevencija karieso ar kitų burnos ertmių ligų plitimui. Tačiau vien geros kasdienės burnos higienos gali nepakakti. Rekomenduotina kartą per 6 mėnesius kreiptis pas gydytoją odontologą, kuris tinkamai įvertins Jūsų bendrą burnos ertmės bei dantų būklę.

 

Profilaktinės dantų apžiūros metu yra atliekama:

 

– Įvertinama bendra burnos ertmės bei dantų būklė;

 

– Įvertinama burnos higiena – ar nėra prisikaupę apnašų bei dantų akmenų;

 

– Įvertinama plombų būklė – ar nėra nusidėvėjimo, nuskilimo ir pralaidumo;

 

– Pagal esamą situaciją, gydytojas odontologas suteikia rekomendacijas dėl dantų priežiūros. Esant poreikiui rekomenduoja burnos higienos procedūrą, o pastebėjus rimtesnes problemas individualiai sudaromas gydymo planą problemos spręsti.

Pieniniai dantys atlieka svarbias funkcijas vaiko gyvenime – kramtymo, kalbėjimo, estetikos. Pirmieji dantukai lygiai taip, kaip ir nuolatiniai, gali būti pažeidžiami karieso ir gali pradėti skaudėti jo negydant, sukeldami diskomfortą vaikui ir visai šeimai. Dėl šių priežasčių mes skatiname tėvelius užrašyti vaikus pirmajam vizitui pas gydytoją odontologą kai tik išdygsta pirmasis dantukas. 

 

Pieninių dantų gydymo metodai:

 

Jeigu vis tik dantys yra pažeisti, gydytojas odontologas atlieka reikalingą gydymą, atsižvelgiant į vaiko amžių. Mes taikome minimaliai invazyvius gydymo metodus, siekdami pažeistus dantukus išlaikyti vaiko burnoje kuo ilgiau iki natūralios dantų kaitos. 

 

Koks bebūtų gydymas – plombavimas, kanalų gydymas ar pieninio danties šalinimas, mes jį atliekame vaikui ir tėvams patrauklia forma. 

Gydytojas odontologas stengiasi individualiai prieiti prie kiekvieno vaiko, užsitarnauti jo pasitikėjimą ir draugystę.

Jeigu pieniniuose dantyse nėra pastebimas pradinis kariesas, dažnu atveju jis siekia danties nervą – pulpą. Tokį dantį gali arba skaudėti, arba vaikas gali ir nieko nejausti. 

Pagal infekcijos išplitimą pulpoje yra išskiriami du pieninių dantų endodontiniai gydymai. Tai įvertina gyd. odontologas. 

Pirmasis, pulpotomija, yra atliekamas, kai kariesas pažeidė tik danties vainike esančią pulpą. Pirmiausiai tokį dantį visada reikia nuskausminti. 

 

Tuomet išvalomi karieso pažeisti audiniai ir vainikinė pulpa. 

Sustabdžius kraujavimą, plombuojama hermetizuojant likusią gyvybingą pulpą kanaluose ir atstatant danties vainiką plombine medžiaga. 

 

Antrasis būdas, pulpektomija, yra atliekamas tada, kai kariesas infekuoja visą danties pulpą. Tuomet, nuskausminus dantį, pilnai išvaloma visa pulpa ir užplombuojami danties kanalai ir vainikas.

Silantai – tai dantų ėduonies profilaktikai skirtos medžiagos, neleidžiančios bakterijoms ir angliavandeniams patekti į dantų vageles bei įdubas ir taip dantis apsaugančios nuo ėduonies. Silantai gali sukaupti ir išskirti fluorą, taip sukeldami ėduonies profilaktikos efektą. Mokslininkai nustatė, kad laiku atlikus silantavimo procedūrą, ėduonies atsiradimo tikimybė sumažėja net iki 90 %.

 

Silantais vaikų dantys dengiami nuo 6 iki 14 metų. Silantuojami pirmieji ir antrieji nuolatiniai krūminiai dantys, kapliai bei protiniai dantys. Šie dantys turi būti visiškai sveiki ir pilnai išdygę.

Procedūros eiga:

1)  Dantis yra nuvalomas pasta be fluoro, nuplaunamas, nusausinamas ir atskiriamas nuo seilių.

2)  Dantų vagelės padengiamos ortofosforo rūgštimi ir ji paliekama apie 30 sek. veikti. Tada rūgštis nuplaunama, dantis gerai nusausinamas oro srove.

3)  Šepetėliu ar specialiu aplikatoriumi ėsdintose vagelėse plonai užtepamas silantas ir kietinamas šviesa apie 20 sek.

4)  Dantis nupoliruojamas ir padengiamas fluoro laku.

Po silantavimo praėjus 3 mėnesiams, labai svarbu vėl apsilankyti pas odontologą. Vizito metu bus vertinama silantų būklė ir burnos higienos kokybė. 

Jei silantai iškrenta, procedūrą galima pakartoti. Vėliau silantų būklė vertinama kas kartą apsilankius pas odontologą.

Dantų ligų profilaktikoje svarbų vaidmenį atlieka fluoridai. Pastarieji mažina emalio tirpumą ir remineralizuoja demineralizuotą  dentiną. Tai yra aktualu tuomet, kai pacientai laiku apsilanko odontologo kabinete ir gydytojas  pastebi ankstyvąją karieso stadiją – emalio demineralizaciją, kuri dažniausiai atsiranda dėl nepakankamai geros burnos higienos ir netinkamų mitybos įpročių.  

 

Atlikus fluoridų aplikaciją odontologo kabinete, kuri užtrunka vos kelias minutes, emalio sluoksnis sutvirtėja ir procesas sustabdomas. Sėkmingo gydytojo ir paciento bendradarbiavimo atveju fluoridų pagalba galima išvengti danties plombavimo arba jį ženkliai atitolinti.

Ankstyvasis karieso gydymas be odontologinio grąžto ir plombavimo.

 

Kas yra dantų karieso gydymas „Icon“ sistema?

 

Tai ankstyvojo karieso, baltų, gelsvų dėmių danties paviršiuje gydymas be odontologinio grąžto ir skausmo. Tai lyg plombavimas, tik nereikia gręžti danties audinių, o pažeistos vietos infiltruojamos permatoma derva. Taip sustabdomas demineralizacijos procesas, vizualiai sumažinamos arba iš vis panaikinamos dėmės emalio paviršiuje. Ši procedūra taikoma atsiradus šviesioms emalio karieso dėmėms dėl prastos burnos higienos, taip pat seniai esamoms emalio dėmėms, kai dantis pažeistas hipomineralizacijos ar fluorozės. Danties forma ir atspalvis nepasikeičia, tiesiog koreguojamos nepageidaujamos dėmės. Ne visos dėmės ant dantų gali būti gydomos ICON terapija, tačiau tam tikrais atvejais, kai defektai yra dideli ir gilūs pacientui gali būti pasiūlyta taikyti ICON procedūra kartu su įprastu plombavimu. Gydytojas odontologas apžiūros metu informuos apie konkrečiai jūsų situaciją ir parekomenduos tinkamą gydymą.

 

Procedūros eiga.

– Procedūros metu dažniausiai reikalinga dantų izoliacija koferdamo sistema, ypač jei defektai arti dantenų.

– Gydomi dantys nuvalomi šepetėliu ir pasta.

– Pirmasis ICON procedūros žingsnis – emalio dėmių ėsdinimas specialia rūgštimi. 2 minutes rūgštis skverbiasi į dantį ir šalina remineralizuoto emalio likučius, Ėsdinimą rūgštimi dažniausiai reikia atlikti 1-3 kartus iš eilės.

– Kitas etapas – 30 sekundžių gausus rūgšties plovimas vandeniu ir 30 sekundžių džiovinimas etanoliu.

– Trečias žingsnis – 3 minučių infiltracinės dervos aplikacija ir 40 sekundžių kietinimas lempa. Tuomet dar 1 minutę aplikuojame infiltracinę dervą ir vėl poliremizuojame lempa 40 sekundžių.

– Pabaigiame pašalindami dervos perteklių, nupoliruojame dantis ir tarpdančius.

 

Procedūros rezultatas

Prieš ir po procedūrų atliekame nuotraukas, kad pacientas ir gydytojas galėtų aptarti gydymo rezultatus. Verta prisiminti, kad dantenos ir dantys kelias dienas gali būti jautrūs, lygiai taip, kaip ir po plombavimo. Iškart po procedūros gali pasirodyti, kad dėmės nevisiškai išnykusios arba, kad jų atsirado ant kitų dantų. Taip yra todėl, kad dantys procedūros metu (būnant išsižiojus) prarado daug drėgmės. Pilnai įvertinti gydymo rezultatą reiktų bent po kelių valandų, kai dantys vėl bus prisisotinę drėgmės iš seilių. Siekiant geriausio rezultato dantis po ICON procedūros reiktų pakartotinai nupoliruoti bent kas 1 metus arba pagal poreikį. Taip pat, svarbu nepamiršti reguliarios profesionalios burnos higienos ir kruopščios dantų ir tarpdančių priežiūros namuose.

 

ICON procedūros privalumai:

– Karieso pažeisto danties nereikia gręžti – išsaugosite sveikus danties audinius;

– Procedūra visiškai neskausminga;

– Rezultatas yra matomas iš karto. Jau pirmojo vizito metu sustabdomas ankstyvojo karieso plitimas ir panaikinamos baltos emalio demineralizacijos dėmės, kurių neįmanoma pašalinti prevencinėmis priemonėmis;

– Sutaupysite laiko – Procedūros trukmė gydant vieną dantį 45min. Procedūra atliekama vieno vizito metu ir jos nereikia kartoti.

Konsultacinis darbas su vaiku (10 min.) €22

Pirmasis vaiko susipažinimo vizitas €44

Individualios burnos higienos pamokėlė (15 min.) €30

Pieninių dantų apnašų valymas (15 min.) €48

Pieninio danties kramtomojo paviršiaus plombavimas €49

Pieninio danties kontakto plomba (maža) €55

Pieninio danties kontakto plomba (didelė) €65

Pulpotomija €55

Endodontija €60

Vaistų uždėjimas €25

Paslankaus pieninio danties šalinimas €30

Paprastas pieninio danties šalinimas €45

Sudėtingas pieninio danties šalinimas €62

Vaikas nesileidžia gydomas €40

Pieninių dantų protezavimas €150

Moderni klinika, kurioje rasite savo gydytoją odontologą.

lt_LTLT