ENDODONTINIS GYDYMAS

Endodontinis gydymas (Dantų šaknų kanalų gydymas)

Gydymas mikroskopu – kruopštu, tikslu ir kokybiška

Dantų šaknų kanalų gydymas atliekamas, kai pažeidžiamas danties viduje esantis audinys – pulpa, sudaryta iš kraujagyslių ir nervinio audinio. 

 

Pulpos pažeidimo priežastys gali būti įvairios: negydytas danties kariesas, nesėkmingai užplombuotas didelis kariozinis pažeidimas ar traumos. 

 

Traumos gali būti ūmios veido srityje (danties sumušimas) arba lėtinės, kai pavienis dantis patiria per didelį kramtymo krūvį dėl netaisyklingos jo padėties dantų lanke arba smarkaus kandimo. 

 

Tuomet prasideda pulpos uždegimas, dažniausiai pasireiškiantis stipriu savaiminiu naktiniu skausmu, dantis gali būti jautrus šaltam, karštam maistui, kramtymo jėgoms. 

Jei dantis negydomas, danties viduje esantis uždegimas (pulpitas) pereina į žandikaulio kaulą, tuomet dažnas skausmas kandant ar net patinimas veide.  

Esant bet kuriam iš aprašytų pulpos pažeidimų, dantis pats sugyti negali, būtinas endodontinis gydymas arba danties šalinimas.

Kaip atliekamas šaknų kanalų (endodontinis gydymas)? 

 

1. Prieš gydymą visuomet atliekama danties rentgeno nuotrauka, siekiant įvertinti danties šaknų kanalų anatomiją ir pažeidimą apie šaknis. Kartais prireikia ir tūrinės kompiuterinės tomografijos, kai anatomija yra sudėtingesnė arba yra sunku rasti skausmo priežastį.

2. Atliekamas nuskausminimas.

3. Dantis izoliuojamas koferdamo sistema (tokia guma, kuri apsaugo atidarytą danties vidų nuo užteršimo seilėmis, nes jose esančios bakterijos galėtų būti negyjančio uždegimo priežastimi, dėl ko kartais tenka dantį pergydyti).

4. Pašalinami visi dantyje buvę užpildai (plombos), mikroskopu įvertinama, ar dantis nėra skilęs.

5. Naudojant mikroskopą, mažais instrumentais išvalomi visi rasti danties kanalai. Išmatuojamas kiekvieno jo ilgis, kad valantys instrumentai pasiektų iki pačių galiukų. Dažniausiai jie yra labai siauri maždaug blakstienos storio, todėl darbas yra labai lėtas, reikalaujantis daug kruopštumo ir kantrybės.

6. Valant kanalus, jie plaunami dezinfekuojančiais tirpalais, jei reikia, paliekami su laikinu užpildu iki kito apsilankymo.

7. Šaknų kanalai užpildomas specialia medžiaga ir hermetiškai uždaromas vainikas.

8. Įvairiuose gydymo etapuose rentgeno nuotraukos yra kartojamos – šaknų kanalų ilgiui įvertinti, pamatyti jų užpildymo kokybę. 

 

Endodontinio gydymo trukmė

Dažniausiai endodontiniam gydymui prireikia ateiti keletą kartų ir tarp apsilankymų tikėtina, kad gali pacientas jausti skausmą, retais atvejais ir patinimą. Jei po endodontinio gydymo dantis iš karto atstatomas hermetišku užpildu, gydymo prognozė yra gera ir siekia apie 95%. 

 

ENDODONTINIS PERGYDYMAS 

 

Kada reikia dantų endodontinio pergydymo? 

Net jei šaknų kanalai anksčiau buvo kokybiškai sugydyti, tačiau dantyje atsiradus kariesui, iškritus plombai ar nulūžus danties vainikui – šaknų kanalų sistema praranda sandarumą, atsiranda pakartotinė dantų infekcija, dėl kurios prireikia dantų kanalų pergydymo. 

Taip pat tenka šaknų kanalus pergydyti, jei ankstesnio gydymo metu:

1. Nerasti visi šaknų kanalai;

2. Kanalai neužplombuoti iki šaknų viršūnių;

3. Ankstesnio gydymo metu atsidalino kanale instrumentas ir kanalas už jo lieka neišvalytas;

4. Kanaluose yra kaiščių, įklotų, kuriuos reikia pašalinti prieš protezuojant.  

Procedūras apsunkina tai, kad norėdami išvalyti kanalus, pirmiausiai turime pašalinti iš jų visas seniau buvusias medžiagas, be to seniau gydytuose ir vėl infekuotuose kanaluose gyvena žymiai atsparesni mikroorganizmai. Todėl pergydymo pasisekimo prognozė tesiekia 60-90%, priklausomai nuo situacijos.

Vienkanalio danties kanalo valymas arba plombavimas €88

Dvikanalio danties kanalų valymas arba plombavimas €120

Krūminio danties kanalų gydymas (per 3 vizitus):

Krūminio danties kanalų valymas 1-as vizitas €100

Krūminio danties kanalų valymas 2-as vizitas €100

Krūminio danties kanalų plombavimas 3-ias vizitas €198

Krūminio danties šaknies kanalų valymas arba plombavimas €194

Vienašaknio danties kanalo valymas ir plombavimas vieno seanso metu €149

Dvišaknio danties kanalų valymas ir plombavimas vieno seanso metu €210

Krūminio danties kanalų valymas ir plombavimas vieno seanso metu €350

Svetimkūnio pašalinimas iš kanalo €109

Sudėtinga endodontija (15 min.) €68

Diagnostika naudojant mikroskopą (30 min.) €78

Skubi endodontinė pagalba (eugenolio tvarstis) €62

Paviršinė/gilioji pulpotomija €150

Moderni klinika, kurioje rasite savo gydytoją odontologą.

lt_LTLT